joi, 15 octombrie 2015

Uita-te in ochii copiilor si spune ce vezi

Copiii sunt mereu fericiti. Asa trebuie. Asa spunem noi, oamenii " mari ". Ca ei nu plang niciodata, nu au motive ca sa fie tristi. Ca viata lor trebuie sa fie roz si ca nu exista obstacol pe care sa nu-l treaca.

Si totusi... copiii plang. Si nimeni nu-i vede. De fapt, nimeni nu-si face timp sa vada mai mult decat niste lacrimi. Sunt si copii care se confrunta cu adevarati zmei in viata lor. Copii abuzati. Copii care nu sunt ascultati sau intelesi. Copii care nu stiu ce inseamna o imbratisare.

Sunt copii care plang pentru familia lor. Pentru ca sunt abuzati. Tatal isi bate sotia, cea pe care ar trebui sa o iubeasca ca pe trupul lui. Copiii vad. Si nu pot face nimic. Doar plang. Uneori, copiii sunt batuti. Dar ranile din suflet dor mai tare decat palmele si pumnii primiti.
Copiii plang cand parintii se cearta. Si sa stiti ca ei se simt vinovati pentru cearta parintilor, ei cred ca din vina lor se cearta mama si tata. Copiii plang cand vad ca nu exista afectiune intre parinti. Cand in loc de cuvinte pline de blandete si dragoste sunt jigniri si cuvinte grele, mult prea grele de auzit, darămite de simtit.
Copiii plang cand nu au pe cineva alaturi. Cand sunt nebagati in seama. Nu ma refer la alintatul aiurea si alte smiorcaieli. Cand ai vorbit ultima oara cu un copil ? Crezi ca el isi doreste doar jucarii si alte minuni ? Singura minune pe care o vor este ca cineva sa-i asculte, nu doar cu urechile, ci si cu inima. Sa te uiti fix in ochii copiilor si sa transmiti siguranta.

Uita-te in ochii copiilor. O sa vezi cum se zbat in ei atatea lupte pe care noi nu le stim. Atatea vise, atatea planuri si atatia munti de escaladat. Asculta-i. Ei de asta au nevoie. Nu uita de dragoste. Nu fi o stanca rece. Nu-ti varsa toata supararea pe un copil nevinovat. Imbratiseaza-i si spune-le ca sunt importanti in ochii oamenilor. Ca sunt niste stele in noapte. Ca sunt puternici si curajosi. Spune-le ca si lacrimile au rolul lor. Ca totul are un rost pe Pamant si ca nu s-au nascut degeaba.

Uita-te in ochii copiilor. Ce vezi ?


2 comentarii: