vineri, 5 februarie 2016

O gura de aur

Ce faci atunci cand vorbesti ? Ce cuvinte scoti ? Ce spui ?

Stii cate poti face cand vorbesti ? Poti darama. Poti spune cuvinte urate. Poti minti, barfi, jigni. Te-ai gandit vreodata ce efect  are un cuvant spus din sila ?
Mi s-a intamplat de multe ori sa daram. Vise, planuri, oameni. Si imi pare atat de rau... Atat de rau... dar nu pot da timpul inapoi.
Stii ce urat e sa barfesti ? Barfa e un cutit si cand barfesti, tai bucata cu bucata din om.
Stii ce urat e sa judeci ? Sa te uiti cu dispret si sa spui niste vorbe groaznice ? Absolut nimeni, in afara de Dumnezeu, nu stie ce poveri duce fiecare om in fiecare zi, asa ca gandeste inainte sa judeci. De fapt, nu judeca. Dumnezeu e Cel care o face. Si El nu se uita la ce bate ochiul, la infatisare, ci la inima.
Stii cum e cand cineva se foloseste de tine, prin cuvinte ? Pe fata vorbeste frumos cu tine, iti spune ca poti sa-i spui orice ca nu va zice nimanui, dar in sinea lui nici nu-i pasa de tine si pe la spate spune fel de fel de vorbe, uneori rastalmacindu-ti cuvintele ?
Stii ce simte un om cand ii spui " Te urasc ? " sau " Nu te suport!"  Nu stii... nici macar nu-ti pasa, poate. Dar sa nu spui ca-L iubesti pe Dumnezeu. ( "Daca zice cineva: " Eu iubesc pe Dumnezeu " si uraste pe fratele sau este un mincinos, caci cine nu iubeste pe fratele sau pe care-l vede, cum poate sa iubeasca pe Dumnezeu pe care nu-L vede ? " 1 Ioan 4:20).

Prin vorbele noastre, daramam. De multe ori, la manie, spunem ce nu ar trebui. In situatii stresante, aruncam cuvintele, fara sa gandim. Spunem chiar " Te iubesc !" dar nici nu simtim iubirea. Dumnezeu nu ne-a dat gura ca sa ucidem, ci sa aducem la viata. Vindeca, prin vorbele tale, pe cel deznadajduit, incurajeaza pe cel fricos, spune cuvinte pline de dragoste celui ce nu merita, mustra cu blandete pe cel ce a gresit.

Alege, in fiecare moment, ce trebuie sa faci cu gura ta. Daca nu stii, intreaba-L pe Dumnezeu. Va fi bucuros sa-ti raspunda, crede-ma :)


" Pune, Doamne, o straja inaintea gurii mele si pazeste usa buzelor mele ! " Psalmul 141: 3
" Vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har, dreasa cu sare... " Coloseni 4:6

2 comentarii:

  1. Bine zis...de multe ori m-au rănit oameni prin doar prin vorbe dar și eu la rândul meu am rănit pe cineva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol si sunt intru totul de acord..vorbele ranesc foarte mult si cu totii ranim intr-un fel sau altul pe aproapele nostru pentru ca asta e natura noastra omeneasca predispusa pacatului.
    Macar sa ne caim si sa incercam mereu sa ne indreptam dar sunt oameni care nici macar nu realizeaza unde gresesc.

    RăspundețiȘtergere